Beschermingsbewind
Beschermingsbewind is voor mensen die hun financiële zaken zelf niet kunnen regelen. De beschermingsbewindvoerder beheert het geld en de goederen van degene die het bewind aanvraagt. Het is een regeling die bedoeld is voor mensen die door lichamelijke en/of geestelijke oorzaken of vanwege sociale omstandigheden problemen hebben met hun financiële administratie. Het beschermingsbewind kan ook worden aangevraagd als men problematische schulden heeft.

Wat houdt het precies in?
Beschermingsbewind is bedoeld om iemand te beschermen. Bijvoorbeeld omdat iemand om lichamelijke of mentale redenen niet (meer) zelfstandig in staat is om zijn administratie op orde te houden of om zijn financiële zaken te regelen. Soms kan beschermingsbewind nodig zijn omdat iemand niet goed met zijn geld kan omgaan, geld aan de verkeerde dingen uitgeeft en er problematische schulden zijn ontstaan. Er zijn vele voorbeelden te benoemen waarom iemand beschermingsbewind aanvraagt. In ieder geval houdt de beschermingsbewindvoerder de financiën in de gaten zodat anderen geen misbruik kunnen maken van degene die het bewind nodig heeft. Daarnaast zorgt de bewindvoerder ervoor dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Officieel is het doel van bewindvoering om het vermogen van de cliënt te beschermen, financiële problemen op te lossen en te voorkomen.
De beschermingsbewindvoerder krijgt inzicht in alle financiële zaken van de cliënt en krijgt ook de bevoegdheid om financiële beslissingen te nemen. Dit gebeurt altijd in overleg met de cliënt, maar de bewindvoerder neemt uiteindelijk de beslissing. Degene die onder bewind is gesteld kan niet meer zelfstandig beslissen over de goederen die onder bewind staan. Indien de betrokkene hierover wil beschikken is er toestemming nodig van de bewindvoerder. Vaak zal de bewindvoerder zoveel mogelijk zaken uit handen nemen. Vele cliënten ervaren rust als zij de administratieve en financiële zaken aan de bewindvoerder kunnen overdragen. Uitgangspunt is dat de cliënt weer zelfredzaam wordt, bijvoorbeeld door gaandeweg meer verantwoordelijkheid te krijgen (tenzij de cliënt daartoe niet in staat is). Bij schuldenbewind kan het beschermingsbewind (geleidelijk aan) worden stopgezet als de problematische schulden zijn geregeld.
Taken van een bewindvoerder
- Brengt de inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen in kaart
- Stelt een budgetplan op en berekent hoeveel leefgeld er wekelijks kan worden betaald
- Neemt contact op met relevante instanties (om informatie te verkrijgen en gegevens te laten wijzigen)
- Is verantwoordelijk voor het openen van een nieuwe bankrekening (ook leefgeldrekening)
- Vraagt toeslagen aan en doet jaarlijks belastingaangifte
- Betaalt de vaste en variabele lasten en zorgt ervoor dat men verzekerd is
- Bewaakt de inkomsten, bekijkt steeds waar men recht op heeft en regelt de schulden
- Verwerkt de binnenkomende post
- Stuurt jaarlijks rapportage naar de rechtbank
Hoe wordt het beschermingsbewind aangevraagd?
Als u wilt dat ons kantoor het beschermingsbewind gaat uitvoeren, dan komen wij gewoonlijk op huisbezoek om kennis te maken en om onze werkwijze uit te leggen. Voorts zullen wij het intakeproces starten, waarna wij het verzoek tot onderbewindstelling bij de rechtbank indienen. De kantonrechter zal uw verzoek behandelen, doet daarna uitspraak over de onderbewindstelling en wijst ons kantoor als bewindvoerder toe.
Kosten van het bewind
De kosten voor beschermingsbewind worden jaarlijks vastgesteld door de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Dat zijn vastgestelde tarieven. Naast een eenmalige intakevergoeding betaalt men een maandelijkse bijdrage. Wanneer iemand een inkomen op of net boven bijstandsniveau heeft, worden de kosten vrijwel altijd vergoed vanuit bijzondere bijstand middels de gemeente. Wanneer de cliënt hiervoor in aanmerking komt, vraagt de bewindvoerder deze bijstand aan.
Professionele bewindvoerder?
Omdat financiële zaken ingewikkeld kunnen zijn, vaak tijdrovend en eveneens vaak tot spanningen kunnen leiden, kiezen veel mensen ervoor om niet hun familie te belasten, maar om een professionele beschermingsbewindvoerder in te schakelen. Een professionele beschermingsbewindvoerder wordt gecontroleerd door de rechtbank en moet aan allerlei eisen voldoen voordat hij of zij benoemd kan worden.
Ons kantoor is voor veel mensen al de beschermingsbewindvoerder. Met kennis van zaken en met het oog op de toekomst gericht behartigen wij met inlevingsvermogen de belangen van velen in de regio, maar ook daarbuiten. Wij zijn lid van de branchevereniging Horus (voorheen Branchevereniging Professionele Beschermingsbewindvoerders en Inkomensbeheerders). Dat staat voor betrouwbaarheid, deskundigheid en daadkracht om richtinggevend te zijn.
Meer weten, neem dan gerust contact met ons op!
Heeft u hulp nodig met uw financiële problemen?
Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur








